Tips & Trucs

Een laminaatvloer leggen. Ook daarbij geldt; Een goede voorbereiding is het halve werk! Hoe bereidt u zich voor?
Hoe zorgt u ervoor dat uw vloer er over een half jaar, of enkele jaren nog steeds goed uitziet?

Laminaat leggen is relatief eenvoudig, verloopt snel en kan door de meeste mensen prima zelf gedaan worden.

Lees voor het leggen de instructies van het laminaat goed door. Deze vindt je op de achterzijde van de etiketten.

Wilt u zeker zijn dat u nog jaren van uw vloer kan genieten? Volg de volgende 10 stappen voor een gegarandeerd mooie vloer!

Benodigheden:

 • laminaat
 • ondervloer
 • legset (spietjes, aanslagblokje, hielijzer)
 • hamer
 • zaag (decoupeerzaag)
 • winkelhaak
 • meetlat
 • potlood

Meet de lengte en breedte op van de ruimtes waarin u laminaat wilt leggen. Vermenigvuldig dit om de oppervlakte te berekenen. Hou er rekening mee dat u ongeveer 10% extra laminaat nodig heeft voor eventueel zaagverlies.

Voorbeeld: Voor een ruimte met een lengte van 7 meter en een breedte van 3,5 meter heeft u het volgende nodig:

7 * 3,5 * 1,10 = 26,95 M2 laminaat

Laat het laminaat 48 uur acclimatiseren op kamertemperatuur in de ruimte waar de vloer gelegd wordt. Stapel de pakken laminaat vlak op, als u ze schuin tegen de muur plaatst, kan het laminaat kromtrekken.

Zorg voor een schone, droge en vlakke ondervloer. Voor grove oneffenheden gebruikt u egalisatie pasta en/of kunt u de tussenlaag opvullen met bijvoorbeeld hout of ondervloertegels.

Plaats voor u het laminaat gaat leggen altijd eerst een ondervloer. Op een bestaande vlakke vloer kunt u een polyethyleen ondervloer gebruiken. Voor de uitvlakking van kleine oneffenheden en voor extra geluidsisolatie kunt u onder de laminaatvloer Isofoor zachtboardtegels leggen.

Snij de tegels (of banen) op maat en plak eventuele naden af met aluminium tape. Op betonvloeren dient u altijd eerst een dampdichte folie te leggen. Ook hiervan dient u eventuele naden af te werken met aluminium tape.

Zorg dat de folie goed aansluit bij de muren en zorg steeds voor een overlapping van minimaal 20 cm.

Open enkele pakken laminaat en gebruik de stroken door elkaar. Hierdoor heeft u uiteindelijk het mooiste resultaat.

Begin met het leggen in de linkerhoek aan de lange kant van de kamer. Werk afhankelijk van het type laminaat van links naar rechts of van rechts naar links.

Zorg dat u minimaal 1 cm afstand houdt tot de muur. Hierdoor heeft het laminaat de mogelijkheid om te werken. Gebruik hiervoor de spietjes uit de legset.

Leg vervolgens de volgende stroken totdat u bij het einde van de eerste baan bent. Meet de lengte van de laatste strook en teken af waar u deze strook moet afzagen. Hou wederom rekening met 1 CM afstand tot de muur.

Zaag de laatste strook op maat en leg deze in de eerste baan.

De tweede baan begint u met het deel wat u hebt overgehouden van de eerste baan. Let op, dit deel dient minimaal 40 CM te zijn. Bij een kleiner deel pakt u een nieuwe strook en zaagt deze op de gewenste maat. Let op. Het mooiste effect krijgt u als bij elke baan de korte naden ten opzichte van de vorige baan minimaal 40 cm laat verspringen.

Zijn er obstakels zoals verwarmingsbuizen? Teken de stand van de buizen af op een vooraf op maat gezaagde eindstrook. Hou er wederom rekening mee dat de uitsparingen 2 CM ruimer moeten zijn dan de diameter van de verwarmingsbuizen.

Gebruik eventueel een rozet voor de afwerking.

Bent u bij de laatste baan aangekomen? Leg dan elke strook exact op de vorige baan. Leg daar vervolgens een tweede strook bovenop om overal de juiste afstand tot de muur te krijgen. Teken dit vervolgens in de lengte af op de onderste stroken.

Zaag de stroken af en leg de laatste baan op zijn plek! De zaagkant komt steeds aan de muurzijde. Tik de laatste strook aan met de vloerhaak uit de legset.

Werk uw laminaatvloer netjes af met plinten. U kunt hiervoor plakplinten gebruiken of hoge plinten.

Tot slot nog enkele onderhoudstips om lang te kunnen genieten van uw laminaat:

 • Gebruik beschermkussentjes of zacht rubberen wieltjes van zacht rubber onder alle stoel- en meubelpoten om de druk van zware voorwerpen te beperken.
 • Vermijd contact met stof, zand, gruis en andere substanties door tapijten en deurmatten bij de voor- en achterdeur van uw huis te leggen.
 • Stofzuig regelmatig uw vloer met een zachte borstel en verwijder al het overblijvende vuil met een borstel voor laminaat.
 • Gebruik geen harde, schurende schoonmaakmiddelen. Gebruik geen polish of wax en laat ze niet nat worden.
 • Voor bijkomende onderhoudsprocedures verwijzen wij u naar de onderhoudsvoorschriften van de producent.