Vloerverwarming met plavuizen, maar ik wil graag laminaat. Kan dat?

Na een verhitte aankoopstrijd heb je eindelijk je huis gekocht waar je al zolang van droomde. Jij en je partner zijn in de zevende hemel alleen dan begint nu het echte werk.

Het huis dat je hebt gekocht heeft heerlijke vloerverwarming, dus nooit geen koude voeten meer, alleen daarop liggen van die lelijke oude plavuizen. Graag wil je hiervoor een andere vloer in je prachtige nieuwe woning, maar kan je er zomaar een andere vloer overheen leggen? Nu hoor je van iedereen dat dat niet kan want als je nog meer lagen op je plavuizen legt, ga je niet meer genieten van je vloerverwarming. Balen….

Maar wat nou als je wel een andere vloer over je plavuizen kan leggen? Zonder al het breekwerk dus gemakkelijk en snel. Moet je dan plak PVC doen? Zoals dat zoveel wordt geroemd in combinatie met vloerverwarming, of kan je ook een houten vloer of laminaat erop leggen?

Nu is het belangrijk om te weten dat het in veel gevallen wel over de plavuizen kan worden gelegd. In deze situaties moet er goed worden gekeken naar de Rc-waarde van de producten. De Rc-waarde staat voor de warmte weerstand die het product heeft. Wanneer er plavuizen liggen van 8mm hebben deze maar een warmteweerstand (Rc-waarde) van +/- 0.02 m2 K/W.

Maar al die getallen en waardes, wat wordt daar allemaal mee bedoelt? Je vloerverwarming heeft een bepaalde warmte afgifte, in veel gevallen is dat 0.14 m2 K/W.

Dan is het zaak dat je de Rc-waarden bijelkaar optelt van de producten die je op je vloerverwarming plaatst. Deze mogen gezamenlijk niet boven de 0.14 m2 K/W van je vloerverwarming uitkomen.

Stel je hebt in je net gekochte woning plavuizen van 8mm liggen, dan hebben je een Rc-waarde van 0.02 m2 K/W liggen. Dus alles wat je daar bovenop legt mag niet meer dan 0.12 m2 K/W zijn.

Bij de meeste laminaatvloeren is de Rc-waarde tussen de 0.05 en 0.09 m2 K/W. Maar dan moet er nog een ondervloer tussen je plavuizen en laminaatvloer. Wij (Laminaat Groningen) adviseren daarom in gevallen van vloerwarming onze Accoustimax aan. Deze heeft een geteste warmte weerstand van 0.01 m2 K/W. Dus als je dan alles bijelkaar optelt kan je maximaal op een Rc-waarde komen van 0.10 m2 K/W welke je op je plavuizen legt.

Natuurlijk geldt hierbij wel dat het uiterst raadzaam is om zoveel mogelijke informatie te delen met je vloerenspeciaalzaak zodat je optimaal kan genieten van je vloerverwarming.

Kijk alvast op de rest van de website voor alle prachtige vloeren, zowel hout, PVC of laminaat.
Natuurlijk heten wij u ook van harte welkom in onze showroom aan de Kieler Bocht 9F in Groningen.